Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2008 13:55 - Кирил Гоцев - от средата на 2007 :)
Автор: despida Категория: Забавление   
Прочетен: 1173 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.02.2008 14:10


в. Монитор

Кирил Гоцев

Прокурист на BBT

BBT не може да стъпи на малкия пръст на СКАТ

Трябва да се създаде дисциплина автоцензура

НАДЕЖДА СТОЯНОВА

- Честита нова длъжност!
- А-а-а, това не е длъжност. Много е интересно. Прокурист е лице, което се назначава от собствениците на дадена фирма, за да ги представлява в конкретна задача. Едно време се назначаваха прокуристи на банки. Изпълнява директорски функции, но не е директор.
- Каква е вашата задача в BBT?
- BBT е един много добре замислен проект, а не телевизия. Телевизии има хиляди. Най-често се правят за нечие удоволствие. Балкан българска телевизия е проект, който тръгна много добре, но по ред причини, предимно управленски, последните години леко дръпна назад.
Вече много активно гледаме рейтингите. Проблемът е в това, че СКАТ например, сравнено с която и да е  кабелна телевизия, има убийствен рейтинг. Нито BBT, нито TV 7 могат да им стъпят на малкия пръст. Това е нещо, върху което трябва да се замислят управляващите на тази страна, които и да са те. Не, че съм против “Атака”. Познавам много добре Волен, но това, което е направил е много страшно, защото там има само една говорилня – на народното недоволство. Естествено е, че BBT такава телевизия няма да стане.
Аудиторията обаче не е постоянна. Какво става сутрин? Хората гледат прескачат от bTV на Нова. Обаче в същото време ако погледнете и рейтингите на другите телевизии също са сравнително добри. Нещата са почти еднакви навсякъде, което е безсмислено. Ясно е, че BBT не може да има аудиторията на обществената медия, защото за да се гледа, трябва човек да си плати. Българското население не е от най-богатите, а и не е свикнало да плаща за това. Слага си една антенка бабата, гледа си три програмки и точка.
- За какво да се готвят зрителите?
- Аз знам много добре, че ако направя телевизия, по която цяла сутрин някой да плюе правителството, гледаемостта ще стане много голяма. Това обаче не гарантира тежест в обществото. Предполагам всички знаят, че Financial times не го четат милиони, но пък тези, които го четат, управляват държавите.
Ще ми се BBT да се гледа от хора, които имат култура. Всъщност г-н Манджуков точно така я е замислена. На практика е създал една истинска частна обществена телевизия. Трябва да се знае, че при нас чалга няма да видите. Не че съм против този стил, но това е като компютърните игри, в които децата се научават да убиват.
Тези игри трябва ли да ги има или не?
Нашата телевизията обаче дава различни гледни точки и има много красиви водещи, което напоследък е по-рядко срещано, защото повечето красиви жени се насочват към чалгата.
 - Какви промени все пак да очакваме?
- Категорично новости ще има в програмата – ще се променят слотовете. Започнали сме и една много грандиозна задача – създаваме нов телевизионен комплекс, в които освен прекрасно студио от около 200 кв. м., ще включва и цялата редакционна част. В НДК ще останат новините и сутрешния блок, защото тук са инвестирани много средства.
- Кога ще бъде готов новият комплекс?
- Много е сложно в България да се дават конкретни срокове, но се очаква юни месец да имаме вече готовност. Зависи от много неща.
- Защо се насочихте към частна телевизия, след като сте работили дълго време в обществена медия?
- По принцип с г-н Манджуков сме работили работили по няколко проекта. Просто така се случи, че се появих в тежък момент за телевизията и предложих да помогна.
- Не Ви ли притеснява фактът, че доста често се сменят директорите на BBT?
- Не се притеснявам, защото не съм директор! С г-н Манджуков сме в добри отношения и можем да си кажем, когато не сме доволни. Като не е доволен, си казва. В частните медии има закон, че собственикът е този, който решава дали му харесва медията, или не. В клрая на крайщата той плаща, а не обществото. По старата българска поговорка, който плаща, той поръчва музиката.
А по принцип човек не трябва да се задържа прекалено дълго на едно място. Преди хората се хвалеха, че са стояли 25 години на една и съща работа, а сега това е недостатък.
- С кои медии ще се конкурирате? Може би националните?
- Конкуренция е силна дума. За мен рейтингът не е цел, защото той непрекъснато се променя. При bTV например изкуствено е създадено мнението за висок рейтинг, а всъщност не е точно така. Няма телевизия, която да е силна навсякъде.
- Вие на какво ще наблегнете?
- Засега обръщаме голямо внимание на новините, защото те хем са еднакви навсякъде, хем звучат по различен начин. Всички отиват на едно и също място и един оператор може да снима за абсолютно всички телевизии –така може да се спести нещо. Никой обаче не иска да ми приеме тази идея.
Новините теоритично не трябва да включват коментар. Те трябва да показват това, което е. Например, някой е казал, че друг е идиот и приключва въпросът. Защо го е казал вече си е негова работа. Ще се опитаме да извадим коментара от новините. Имаме една много хубава рубрика “Черно на бяло” веднага след новините и там е мястото на коментара.
- Наблюдават се тенденции в други медии за водещи да бъдат привличани известни личности…
- Водещият в съвременната телевизия е едно много странно същество. В повечето от случаите си просто си чете ауто кю-то. Според мен обаче не бива да е така. Той трябва да е реален журналист, които да работи и после да седне да прочете това, което е свършил. В противен случай и най-известните личности са просто едни четци.
- Това обаче успя да вдигне гледаемостта на TV 7? Яна Маринова, например.
- Нали се сещаш, че ако сега излезем на улицата и питаме хората коя е тя, дори и хора, които гледат TV 7 няма да се сетят, защото я приемат като красива жена, по която въздишат. Е, тя е попадение. Много малко може да се намери известен човек, който наистина да става за тази работа.
- Човек се учи все пак…
- Да, а искаш ли да те помоля да се научиш да скачаш 2 и 20 висок скок. Човек се учи на това, което му позволява природата.
- Близо две години нищо не с ечу за вас. С какво се занимавахте през това време?
- О-о-о, прекарах си прекрасно. Занимавах се с много неща. Малко с консултантска дейност, защото се оказа, че името ми е познато в Европа. Участвах в две или три консултантски групи, съзададени от новите европейски членки, във връзка с медийния пазар в България, Румъния, Чехия… Освен това имах време и за любимата ми фотография. Миналата година имах три изложби, тази вече направих една и се надявам на още две. Миналата есен дори ме поканиха да се включа в европейския месец на фотографията в Берлин. Основното ми занимание обаче беше консултантската дейност, защото фотограф къща не храни.
- Преди време в интервю казахте, че имате голямо волско сърце.
- Това е един цитат. Остап Бендер го казва в смисъл, че може да побере много неща. И моето може много да побере и стана ясно след страшните битки за махането ми от Националната телевизия. След мен се оказа, че за да ръководиш БНТ, не е нужно да знаеш нищо.
- Сега може би вече сте се сдобили с лъвско сърце?
- Не! Лъвско, не. Под волско нямам предвид търпеливо – просто поема много и има място за още, няма проблем. Не съм чак толкова млад, но смятам, че мога още неща да дам на телевизията.
- Основателно ли беше решениетона СЕМ преди три години да ви махне от длъжността  генерален директор на Националната телевизия?
- Причината е смешна, защото в съда стана ясно. Беше ми приписано дори прегрешение, извършено по време, в което не съм бил директор. Мислят си, че като името е същото и нарушението е същото.
- Засегнахте ли нечии икономически интереси?
- Е, имаше един голям проблем с рекламата. Ставаше дума за един рекламен договор, който не беше с нищо страшен, но изплаши много хора. Просто определени хора се притесниха, че може да изгубят монопола. Това обаче ще стане, все пак сме в Европейския съюз вече.
- Оказвали ли са ви някога натиск в работата?
- Не, всички решения съм си ги взимал сам. Опити е имало от рода на “може ли”, но като категорично откажеш, разговорът приключва.
- Носеха се слухове, че сте заели мястото в БНТ благодарение на Симеон Сакскобурготски…
- Преди да бъда избран съм се срещал с него като фотограф през 1996 г. Просто го снимах обаче. Не бях го виждал лично до тогава. Не знам, ако е така, много се радвам, че такъв човек ми е гласувал доверие.
- През 2001 г. свалихте едно от предавнията “Гласове”, защото в него обиждаха Симеон…
- Малко е объркана работата във времето. Предаването не беше свалено затова. Докато работех там аз, всички са имали свобода. Имаше административно нарушение, темата беше променена. Тогава така се случи.
- Налагали ли сте си автоцензура?
- Аз не, но в Националната телевизия това е основен подход на работа. Частната медия няма нужда от такава. Мисля, че трябва да се въведе в журналистиката предмет автоцензура, за да се знае, че това е нещо много гадно.   



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: despida
Категория: Лични дневници
Прочетен: 511916
Постинги: 159
Коментари: 183
Гласове: 686