Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2008 21:02 - за работното време и още нещо
Автор: despida Категория: Забавление   
Прочетен: 1145 Коментари: 0 Гласове:
0



Свобота за по-добър резултат

Надежда Стоянова

В контекста на днешната еманципация гледката с трудещи се дами изглежда съвсем обикновена. И въпреки склонността на предтавителите на силния пол да подлагат на съмнение нашата способност и амбиция, мислейки, че мястото ни е в кухнята с тиган в ръка, ние доказваме, че по нищо не им отстъпваме, а напротив. Докато се изкачваме по стръмната стълба към големия успех, полагаме неимоверни усилия вкъщи също да сме номер 1.

Гъвкавото работно време при някои професии се оказа решение за всички проблеми на сериозно обвързаните. Така те успяват да свършат служебните си задължения в удобния за тях час и в същото време да приберат детето от детска градина, а след това да спретнат вкусна вечеря за цялото семейство. Е, вярно е, че съществува възможността да започнат да злоупотребяват с дадената свобода и да се вясват на работа колкото да отчетат дейност, а след това да изчезнат, заемайки се с личните ангажименти. Но пък има и друг вариант – всяка сутрин стриктно да идват в уреченото време и да симулират работа.

 

НАЧАЛНИКЪТ ВИНАГИ ИСКА ОЩЕ

Профилът на идеалния служител според повечето шефове не е никаква загадка – идва в 08:45 и си тръгва колкото може по-късно след записаното в договора време. За въпросния роботник не би трябвало да е проблем да е винаги на разположение, та било то дори през празниците и, разбира се, без да очаква голяма компенсация за това. Че за какво ли му е на човек личен живот? Да се чуди само какво да прави с него!

Вероятно подобрни схващания са направили Доналд Тръмп един от най-известните и богати предприемачи в света. Но нека не забравяме, че пак той е казал: „Ако се опитвате да балансирате между професията и удоволствието, откажете се. Направете работата си по-приятна.”

 

НАУЧНО ДОКАЗАНО

Едно от най-трудните неща за всеки свободомислещ кадър е да убеди своя началник, че присъствието не гарантира нито по-добро качество, нито по-голямо количество при крайния резултат. Но за наше успокоение вече е научно доказано, че служителите с гъвкаво работно време се справят със задачите завидно по-добре от останалите си колеги.

Неотдавна специалисти от медицинското училище Wake Forest University в Северна Каролона анализирали данните на общо 3 хиляди служители в голяма фармацевтична компания и така стигнали до извода, че свободният график гарантира добра работоспособност и крепко здраве за по-дълъг период. Причината, според експертите, се крие в това, че разпределението на задълженията позволява усъвършенстване на труда.

 

МУЗАТА НЕ ИДВА ПО ПОРЪЧКА

Няма как да не се съгласим, че е невъзможно да приложим идеята във всички професии. Ако хлебарят дойде чак след като се наспи, със сигурност доста хора ще останат гладни.

Но е вярно и, че интелектуалният труд не може да се върши по строго определен график, поне ако се стремим към максимално добър резултат. За съжаление, технологиите все още не са толкова напреднали, че да е измислен бутон, който да натискаме, винаги когато се нуждаем от някоя гениална идея. В тази сфера нещата се случват по старомодния начин – чакаме музата да ни осени, а това не винаги е в осемте часа от работното време. Сега остава само всички, заемащи ръководни постове, да прочетат написаното и да се надяваме, че офисите ще станат доста по-приятни в бъдеще.



Тагове:   още,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: despida
Категория: Лични дневници
Прочетен: 511681
Постинги: 159
Коментари: 183
Гласове: 686