Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2008 09:49 - Мартичка Божилова и документалното кино
Автор: despida Категория: Забавление   
Прочетен: 2013 Коментари: 0 Гласове:
0



Документалните филми по HBO
текст Надежда Стоянова
image

Филмовият канал HBO този месец зарадва почитателите на документалното кино с два български филма, получили световно признание. За да разберем как попаднаха родните продукции в програмата на канала, намерихме продуцентката Мартичка Божилова от АГИТПРОП. Междувременно ни „просветна” и каква е причината за засилващия се интерес към жанра в последните години и решихме да го споделим с вас.

Мартичка, как двата най-успешни български документални филма – Георги и пеперудите и Проблемът с комарите и други истории, попаднаха в програмата на HBO?
И двата филма идват в програмата след многобройни награди по света и след показване по кината в България и Европа, както и по престижните телевизионни канали Channel 4 във Великобритания и Sundance Channel в САЩ. Това не остана незабелязано от мeниджърския екип на HBO.

Вярвахте ли в международния им успех, когато започвахте да реализирате тези проекти?
Когато започвам който и да е от моите проекти, никога не се съмнявам в техния потенциал да достигнат публиката по света. Работя с талантливи, млади и отворени към света автори като Андрей Паунов и Борис Десподов, които разказват умно и забавно своите истории. Моята работа е внимателно да избера с коя идея да се захвана още от самото начало.

Има ли други наши заглавия, които могат да влязат в рубриката Без цензура на споменатата медия?
Кoридор No.8 на Борис Десподов, който получи престижната награда на HBO за изгряваща звезда в Торонто през април тази година. Филмът е съвсем нов и все още е по кината у нас.

С какво е интересен?
С провокацията да погледнем живота от съвсем различен ъгъл и с много хумор и ирония да се вгледаме в себе си с други очи. Човек остава вдъхновен и готов за някаква промяна.

На какво се дължи засиленият интерес към документалното кино в последните години?
Истинските истории, разказани креативно и талантливо, носят голяма мощ в посланията си. Не можеш да останеш равнодушен.

Кои теми са най-харесвани?
Големите световни проблеми, военни конфликти или тероризъм. Най-гледани са човешките истории – когато зрителят може да се отъждестви с главния герой и да преживее неговите емоции.

Какви са новите заглавия, които подготвя вашата продуцентска компания АГИТПРОП?
Имаме премиера на най-новия ни филм Среща при Айфеловата кула на Валентин Вълчев на най-големия фестивал за документално кино в Амстердам, последвана от българската му премиера на Киномания на 28 ноември. Също така започнахме снимки на новия филм на Андрей Паунов и ни очакват големи приключения.


Тагове:   Мартичка,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: despida
Категория: Лични дневници
Прочетен: 512037
Постинги: 159
Коментари: 183
Гласове: 686