Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2008 09:56 - Ума Търман
Автор: despida Категория: Забавление   
Прочетен: 2619 Коментари: 2 Гласове:
0



Игра по ноти
текст Надежда Стоянова
image
Повечето дами на средна възраст започват да изпитват леки затруднения при поддържането на своята фигура. По всичко личи, че макар да е на две крачки от 40-ата си годишнина, Ума Търман няма никакви терзания в това отношение. Блондинката дори на моменти е доста дръзка и засрамва по-младите си колежки с перфектно изваяна фигура, прикрита с предизвикателна прозрачна материя.

Популярната американска актриса Ума Каруна Търман е родена на 29 април 1970 в Бостън, щата Масачузетс. Баща й Робърт е професор в Колумбийския университет, специалист по източни религии и бивш будистки монах. Той е първият американец, посветен в сан от Далай Лама, но монашеството много бързо му омръзва и той се връща към преподавателската дейност. От този период обаче остава спомен завинаги – името на дъщеря му, кръстена на индийска богиня (името й означава „даваща блаженство”).
Ако се чудите кой от родителите на звездата е виновен за красивите й черти, вероятно верният отговор е майка й Нена фон Шлебрюге, бивш фотомодел и психотерапевт по професия. Родената в Мексико сити шведка пристига в страната на неограничените възможности, където през 60-те живее сред хипитата. За кратко е съпруга на водещия психотерапевт Тимъти Лиъри, докато не среща господин Търман, който пленява сърцето й през далечната 1967.
Въпреки генетичната предопределеност, Ума твърди, че като малка е доста невзрачна. „Бях дебела и имах голям нос, дебели устни и големи очи, които изглеждаха все едно са лепнати на главата ми”, разказва тя. В случай, че е права, значи стартът на кариерата й никак не е бил лесен, защото, каквото и да си говорим, на всички е ясно, че визия-та играе решаваща роля особено в професии като актьорството.

ОТ МОДНИЯ ПОДИУМ КЪМ ЕКРАНА
„Моята привлекателност не отваряше вратите просто ей така и затова се наложи да поработя сериозно за всичко”, откровеничи Ума. Когато навършва 15 насочва усилията си към преследването на кариера на фотомодел. Става част от сравнително известна модна агенция и започва да се появява по страниците на списанията, а не след дълго превзема и кориците им.
Актьорският дебют на бъдещата звезда е през 1988 в ученическата комедия Johnny Be Good. Същата година се присъединява и към екипа на трилъра Целуни татко за лека нощ и комедията на Тери Гилиам Приключенията на барон Мюнхаузен. Прави пробив с драмата Опасни връзки (1988), където си партнира с Джон Малкович, Мишел Пфайфър, Глен Клоуз и Киану Рийвс. Големият й талант обаче проличава в Хенри и Джун от 1990, където играе съпругата на Хенри Милър. Филмът привлича вниманието на зрителите и критиката и предизвиква разнообразни коментари заради факта, че попада в графа порнография. С това участие Ума Търман си спечелва славата на секссимвол на интелектуалците.

ПЪРВИ КРАЧКИ КЪМ ГОЛЕМИТЕ ПРОЕКТИ
Първата роля на Търман в по-голям проект е Дори каубоите плачат (1993), несполучлива адаптация по текст на Том Робинс. Единственото, което лентата спечелва, е номинация на блондинката за ней-лоша актриса. Коментарите са безпощадни, но не успяват да откажат Ума от преследването на найната мечта. Година по-късно режисьорът Куентин Тарантино й поверява поддържаща роля в култовия екшън Криминале, която й донася номинация за Оскар. Печалбите от продукцията възлизат на над 107 млн долара при използван бюджет едва 8 млн.
През 1996 придобиващата все по-голяма популярност актриса се снима в комедията Като куче и котка в ролята на супермодел. Още 24 месеца и получава възможност да участва във фантастичната драма Гатака. Това заглавие е малка крачка назад в кариерата й, защото не постига особен успех в бокс-офис класациите. Но най-запомнящите се заглавия в творческата биография на Търман предстоят. До края на годината се присъединява към проекта Батман и Робин, четвъртъят филм за Човека-прилеп.

КРАТКО ПРЕКЪСВАНЕ
През 1998 Ума ражда първото си дете и излиза в кратка ваканция преди отново да покаже на какви чудеса е способна на големия екран. Взима участие в няколко нискобюджетни телевизионни филма – Vatel (2000) и Tape (2001). През 2002 печели Златен глобус за участието си в Hysterical Blindness.
Моментът на голямото завръщане е година по-късно с фантастиката Заплащането, последван от двете части на кървавия екшън на Тарантино Убий Бил (2003 и 2004). За постигането на съвършена игра Търман преминава през 9-месечно обучение в пет различни страни.
Следва Игра по ноти (2005) с участието на стария  й познайник от Криминале Джон Траволта и Дани Де Вито. Романтичната комедия Малки тайни от същата година пък я среща на снимачната площадка с колежката й Мерил Стрийп, а музикалната комедия Продуцентите – с Матю Бродерик.
През 2006 блондинката изиграва Моята супер бивша, където спасява хора с помощта на свръхестествените си способности. Сред последните заглавия с нейно участие са Животът преди очите й (2007), Случайният съпруг (2008) и телевизионният филм My Zinc Bed (2008). Догодина ще я гледаме в Майчинство и Eloise in Paris.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:
- през 1930 бабата на Търман позира за гола статуя, която сега се издига на нос Смюгехук в Швеция
- през май 1998 се омъжва за партньора си от филма Гатака – Итън Хоук. Това е нейният втори брак
- първият й съпруг е актьорът Гари Олдман, с когото се развежда поради непрекъснатите му пиянски скандали и изневери
- през 1995 списание Empire я избира за една от 100-те най-секси звезди в историята на киното



Гласувай:
0



1. eien - Любимка на Тарантино
21.11.2008 09:57
също!
цитирай
2. venercheto - и разведена и с Итън вече, при които ...
04.02.2009 12:10
и разведена и с Итън вече, при които алкохола е липсвал, но другото, не :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: despida
Категория: Лични дневници
Прочетен: 511954
Постинги: 159
Коментари: 183
Гласове: 686