Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2008 09:44 - Валентина Войкова от TV2
Автор: despida Категория: Забавление   
Прочетен: 5967 Коментари: 2 Гласове:
0



Различната новинарка
текст Надежда Стоянова

image
Дълго чаканите информационни емисии по TV2 вече са факт и освен това доста успешно се борят с конкуренцията на националните телевизии. Явно сложните кастинги тип Survivor, които медията организира през лятото, дават своя резултат. Едно от лицата на емисиите – Валентина Войкова, ни издаде каква е формулата на успеха (или поне част от нея). Чаровната блондинка заряза сутрешния блок на БНТ 1 Денят започва, за да разказва на зрителите по-важните събития от деня. Е, това никак не е непривична роля за нея, защото по-наблюдателните от вас вероятно я помнят от Новините на BBT.

Валя, как започва денят ти без Денят започва?
С много повече сън. Позволявам си лукса да се събуждам към 9:30-10:00 и да пия кафе пред компютъра, преглеждайки новините на различните информационни агенции.

Яви ли се на кастинг, за да станеш част от екипа на TV2?
Честно казано не. Просто офертата дойде – бяха ме избрали.

Това кара ли те да се чувстваш привилегирована?
Не, защото всички, които работят тук са много добри. Явно това, което бях правила до този момент като журналист, е било достатъчно. В последствие разбрах, че е имало доста сериозни кастинги – интервюта, поведение пред камера, сложни тестове. Мен директно ме поканиха, но приемането на предложението ми костваше размисли, защото трябваше да изоставя сутрешния блок и страхотния екип, с които работех там.

Кой беше решаващият фактор?
Сутрешният блок е един от най-тежките формати в телевизията и изисква отдаване във всякакъв смисъл. Нямаш време за абсолютно нищо. Решаващият фактор беше натрупаната умора, но и фактът, че обичам да водя новини.

С какво новините на TV2 са по-различни? Все пак много медии наблягат на социалните теми…
Аз не бих казала, че търсим на всяка цена социалните теми. Различното е, че героите на нашите репортажи са обикновените хора, чието мнение е важно за нас. Харесва ми, че политиката при нас е сведена до минимум. Медиите трябва да спрат да бъдат медиатор на реплики между отделните политици, които понякога си говорят на махленски език. Затова за нас е важно да знаем дали на зрителите им харесват такъв тип новини. Нека да ни пишат на електронната ни поща и да ни изпращат всичко, което им се стори интересно.

Понякога героите ви са доста странни…
Действително е така. Може би думата странни не е съвсем точна. Опитваме се различните материали да носят съответната емоция – когато са забавни, се стараем да ги поднасяме с доза хумор.

Така ли борите конкуренцията?
Наистина тази борба с конкуренцията е доста трудна, защото ранните ни емисии са по същото време, по което и тези в останалите големи телевизии. Трудно е да пребориш навика на аудиторията, единственият начин е да бъдеш по-различен и зрителят да вижда себе си.

А липсата на мъже в екипа ви умишлена ли е?
А-а-а, имаме мъже, но не са на екран. Това си е политика на медията, но в никакъв случай не означава ди-скриминация. Вероятно в бъдеще ще има и представители на силния пол.

Не мислиш ли, че е странно жени да говорят за спорт, както твоите колежки от спортните емисии.
Така е. На мен също ми е много забавно, когато някоя дама обсъжда футболна среща например. Изборът на лица обаче не означава, че се конкретизираме върху мъжката аудитория. Стараем се да сме интересни и за младите, и за старите, мъже, жени. Вероятно политиката в момента – само дами да представят новините, е провокирана от търсенето на красива картинка.

Четох някъде, че според теб човек не трябва да се задържа повече от 5 години на едно работно място. Защо?
Чела съм го по дебелите книги за мениджмънт, за изграждане на някаква кариера. Според мен това е периодът, в които се натрупва рутина. Ако човек не мисли креативно и не влага емоция в работата си, трябва да направи промяна. Има логика, щом го пише по книгите.

Защо в БНТ не издържа този период?
Не съм си преизпълнила плана. Изкарах там малко повече от година, но истината е, че е много тежко. Свалям шапка на всички колеги, които се занимават с това от години. Хората си мислят, че е много лесно – отиваш сутрин, прочиташ вестниците, говориш разни неща и после целият ти ден е свободен. Нищо подобно – остатъкът от деня е посветен на подготовката на следващото предаване. В рамките на един работен ден дефакто изживяваш два. Натоварващо е, но в никакъв случай не е неприятно, защото всъщност представлява уникална школа.

Кое е най-важното нещо, което научи?
Изградих сериозна дисциплина – да си лягам рано, да ставам рано, да съм точна на ефир, да съм в кондиция непрекъснато. Най-важното е, че се научих да контактувам с хората, да ги предразполагам, да ги вкарвам в посоката, която съм избрала… Водещият трябва да разбира малко и от психология, за да извади от своя събеседник най-доброто или най-лошото.

Ти си спортувала. Това не ти ли създаде определена дисциплина?
Да, спортът ме научи да не се глезя. Дисциплината, самоконтролът и концентрацията са задължителни. Не може човек да не се притеснява, особено когато предаването е на живо, но трябва да се контролира.

Как става това?
А-а-а, имам си тайни. Притеснението води до два варианта – или ставаш превъзбуден и забързан, или реакциите ти стават много бавни, дори мозъкът започва да работи по-бавно. Още когато се състезавах се научих да търся една средна кондиция, идеалната среда. Това се постига с опит и автотренинг.

Според теб какво е нивото на медиите у нас?
Определено има добри журналисти, но не казвам, че всички са такива – не са много. Добрите журналисти имат практика и ниво на мислене над средното.

Какво липсва на телевизиите ни?
Понякога забравяме, че картинката е най-важното нещо – че за да задържим зрителите пред екрана, трябва да им предложим динамика и интересни кадри. Модерните телевизии са много интерактивни.

Забелязала ли си тенденцията манекенки да влизат в ролите на водещи?
Да, те определено привличат вниманието. Добре е да са красиви и по-голямата част от водещите в родния ефир са такива. Има обаче и такива попадения, които, колкото и да са интелигентни, дразнят като визия. Кукленската красота не е начинът, по които някой може да ме ангажира. Добрият водещ трябва да е наясно с това, което прави, не може да е обикновен четец.

СПОРТЪТ                                                                                                                
Когато стане дума за спорт, повечето млади дами споделят интерес към фитнеса. Усилията в залата вероятно са продиктувани само от стремежа им да изваят изящна фигура. За Валентина спортът е първата голяма любов и страст. И макар че вече се колебае дали да говори за изявите си в конната езда, все пак ни разказа някои подробности за това малко скъпо занимание у нас. Оказва се, че страната ни има изключително добри състезатели, особено по прескачане на препятствия, които тренират и живеят в чужбина. Там има по-добри условия, а и конете, които яздят изискват специална грижа и поддръжка.


Тагове:   TV,


Гласувай:
0



1. анонимен - С голямо внимание следях сутрешния ...
07.12.2008 20:12
С голямо внимание следях сутрешния блок по БНТ.От известно време не виждах Валя и това много ме учуди.Днес случайно я видах по ТВ 2 и много ме зарадва.Пожелавам на Валя всичко най-хубаво и да бъде все така очарователна и добра.Весели празници на целия екип и специални на Валя.
цитирай
2. анонимен - Перфектна
06.10.2009 10:45
Мисля, че по-красива жена не съм виждал...Колкото повече я гледам, толкова повече я харесвам...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: despida
Категория: Лични дневници
Прочетен: 512059
Постинги: 159
Коментари: 183
Гласове: 686