Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2009 15:07 - Кортни Кокс :)
Автор: despida Категория: Забавление   
Прочетен: 2874 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2009 16:30


Скандална приятелка http://vkushti.tv/spotlight/

текст Надежда Стоянова
снимка FOX life

image

Със сигурност много зрители бъркат Кортни Кокс Аркет с Моника Гелър – вманиачената чистофайница и брилянтна готвачка от хитовия ситком Приятели. И няма как да е друго яче при условие, че актрисата посвещава цяло десетилетие от професионалния си живот на комедийната поредица. През последните години обаче тя демонстрира забележителен драматичен талант и определено ни накара да поискаме да видим още заглавия с нейно участие.


Като се има предвид безупречния външен вид на звездата е трудно за вярване, че е родена в далечната 1964. Най-малкото хлапе в семейство Кокс проплаква за първи път в началото на лятото – 15 юни, в Бирмнгам, Алабама. Тя става любимката на татко и затова трудно преживява раздялата на родителите си през 1974. Баща й Ричард се премества във Флорида, а скоро след това майка й се омъжва повторно за бизнесмена Хънтър Копланд.
Въпреки че е отгледана в град с подбрано общество, семейните проблеми я превръщат в буйна и своенравна тинейджърка, която непрекъснато излива гнева си върху околните. За щастие, влага голяма част от енергията си в тенис и плуване. През последните години в гимназията решава да опита късмета си на модния подиум и не остава незабелязана. След като завършва заминава за Mount Vernon College, където записва архитектура и вътрешен дизайн. И макар че специалността не е никак лоша, Кортни без колебание изоставя учението (бел. ред. както между другото правят куп нейни колеги от големия екран). В края на първия семестър я открива голяма модна агенция и младата красавица се впуска в света на рекламите, премествайки се в Ню Йорк.
Изгрява на кориците на много тинейджърски списания като Tiger Beat и Little Miss, но разбира, че това е малка част от славата, която иска да постигне. Започва да ходи на уроци по актьорско майсторство, защото иска да се преориентира към по-сериозни екранни занимания. Дебютната й изява пред камера е през 1984 с малка роля в епизод от сериала Докато свят светува, започнал още през 1956. По това време се снима и в клип на Брус Спрингстийн, режисиран от Браян Де Палма – Dancing in the Dark. Във видеото играе почитателка на музиканта, на един негов концерт той забелязва сред многобройната публика именно нея и я кани да танцува на сцената.
Следващата година прохождащата актриса участва в още две телевизионни продукции – екшъна Code Name: Foxfire и популярната комедийна поредица Misfits of Science, заради която заминава за Лос Анджелис. И двете заглавия не получават особено висока оценка от критиката и публиката, но това не й пречи през следващите години да направи изключителна кариера предимно като изпълнителка в телевизионни сериали. През 1986 се снима в последните десет епизода на Любовна лодка и в два епизода на криминалето Убийство по сценарии. Намира време и за комедията на NBC Sylvan in Paradise, чийто пилотен брой така и не стига до ефира. Следва екшънът Down Twisted, фантастиката Господари на вселената и комедията If It’s Tuesday, It Still Must Be Belgium (всичките от 1987).

СТЪПКА ПО СТЪПКА КЪМ ВЪРХА
Ето че идва звездният момент на Кортни с приключенската лента Какавидите 2: Завръщането, отличена с четири номинации в различни филмови конкурси. Брюнетката отново приема участие в комедиен сериал – Роднински връзки (от 1987 до 1989), след което обаче кариерата й затихва. Продължава да се труди на снимачната площадка, но все над незабележителни заглавия – Roxanne: The Prize Pulitzer (1989), където получава главна роля, минисериала Докато се срещнем отново (1989), Curiosity Kills (1990), Пратеник на съдбата (1990), Синя пустиня (1991), в който Кейт Хъдсън дебютира на голям екран.
Докато положението се промени, минават няколко години – през 1994 получава голямата възможност да си партнира с неповторим комедиант като Джим Кери в неочаквания хит Ейс Вентура: Зоодетектив. След тази звездна изява я избират за ролята на Моника Гелър от поредицата Приятели и не след дълго Кокс започва да се радва на международна слава. Милиони зрители гледат отново и отново различни епизоди дори и сега – пет години след излизането на последния десети сезон.
Пред актрисата се отварят много врати, предлагащи й възможността да докаже таланта си. Сред следващите заглавия във филмографията й могат да бъдат открити някои незабелязани от широката аудитория, но в нея намират място и страховитият трилър Писък заедно с двете си продължения, благодарение на който се запознава със съпруга си Дейвид Аркет. Любовта, която двамата пресъздават заради сюжета, излиза извън рамките на екрана и през 1999 двойката преминава под венчилото. Първа част на лентата излиза през 1996 и веднага получава седем кино отличия и четири номинации в различни категории. Премие-рата на следващите части е съответно през 1997 и 2000.
Но като че ли комедиите са нейната страст и най-голяма стихия. През 1997 партнира на Ейдън Куин и Антъни Лапалия в забавния филм Десетте Божи заповеди. Две години по-късно заема гласа си на герой от анимационния сериал Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child. Още две години и застава рамо до рамо с Кевин Костнър, Кърт Ръсел, Крисчън Слейтър, Кевин Полак и отново Дейвид Аркет в екшъна 3000 мили до Грейсланд. Филмът е смесица от размяна на забавни реплики и високоскоростна игра с оръжие.
Следват още няколко ленти, които не са особено популярни по нашите географски ширини – The Shrink Is In (2001), Get Well Soon (2001), Alien Love Triangle (2002). В годината, в която е заснет последният епизод на поредицата, изстреляла я сред звездите в Холивуд – Приятели (2004), актрисата се снима в драмата Ноември. Филмът получава награда, но въпреки че печели благоразположението на критиката, не получава голяма популярност сред зрителската аудитория.
И за напред Кортни продължава да редува комедии с по-сериозни жанрове. През 2005 показва чувство за хумор в Свободна игра заедно с колегите си Адам Сандлър, Крис Рок, рапъра Nelly и Бърт Рейнолдс. Следващите дванайсет месеца се оказват особено продуктивни и тя успява да се включи в цели три проекта – анимацията Barnyard, детския екшън Zoom и трилъра The Tripper.

КОРЕННА ПРОМЯНА
2007 донася участие в нов хитов сериал, но този път драматичен – Скандално. В него Кортни е амбициозна редакторка на известно клюкарско списание, която е способна на много мръсни номера само и само, за да покаже кирливите ризи на звездите на кориците на своето издание. Тя е безскрупулна, самоуверена и повече от решителна – дори изглежда безчувствена. Новата героиня на Кокс е коренна противоположност на усмихнатата и дори леко наивна Моника Гелър от Приятели. Превъплъщението обаче донесе още по-голям успех на звездата и купища нови и все така верни почитатели. И докато актрисата се труди върху втория сезон на историята миналата година, успя да се присъедини и към екипа на късометражната драма The Monday Before Thanksgiving, както и към комедията Приказки за лека нощ с Адам Сандлър и Кармен Електра. В най-скоро време пък се очаква да дебютира в болницата на Смешно отделение.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ: - първата реплика в пилотния епизод на Приятели е: Няма нищо за казване
- Кортни е ходила с бившия приятел на Дженифър Анистън – певеца Адам Дюриц
- има 6-годишна връзка с актьора Майкъл Кийтън (от 1989 до 1995)
- може да свири на пиано и барабани



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: despida
Категория: Лични дневници
Прочетен: 511747
Постинги: 159
Коментари: 183
Гласове: 686