Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2009 11:36 - Българска следа
Автор: despida Категория: Забавление   
Прочетен: 1482 Коментари: 0 Гласове:
0



Българска следа Надежда Стоянова

image

Киноманите със сигурност веднага разпознават Майкъл Вартан, горд „собственик” на дълга, но не особено високо отличена филмография. Единствената асоциация, която правят обаче преобладаващата част от зрителите, вероятно е свързана с прочутата изпълнителка Силви Вартан. Е, побързайте да поправите грешката с помощта на сериала Баровци по Нова тв, където актьорът играе една от главните роли.
Роднинската връзка на Майкъл със Силви е безспорна, само че тя е негова леля. Той е син на родения на българска земя Еди Вартан и американката от полски произход Дорис. Роден е във Франция на 27 ноември 1968, но пет години по-късно родителите му се развеждат и хлапето се премества от другата страна на океана. Скоро се връща при баща си, който повторно минава под венчилото и се сдобива с още един син – Николац.
Детството на бъдещия актьор преминава в непрекъснато кръстосване между САЩ и Стария континент. В ученическите си години не е особено заинтересован от науката, а отделя повече време на спорта. Започва да проявява сценичен потенциал, но голямата му страст е водната топка и мечтае да стане професионален състезател – в продължение на пет години тренира по 12 часа всеки ден. В свободните моменти пък често отскача до хокейната зала и до игрището за бейзбол.
Когато навършва 16, решава, че училището е прекалено скучно за него и спира да ходи. Две години по-късно бяга в САЩ, за да избегне задължителната военна служба във Франция. Установява се в Лос Анджелис, където се записва на курсове по актьорско майсторство.

ПЪРВИ КРАЧКИ
Майкъл застава за първи път пред камера през 1988 заради великобританската продукция на Channel 4 Black Leather Jacket, където има малко участие като мотоциклетист. Следват две френски ленти – Un Homme et Deux Femmes от 1991 и Promenades d’ete от 1992. По това време получава и първата си роля в сериал – британската екшън драма Spender, и играе в трилъра Stringer (1992).
Докато получи по-съществено предложение приема да се преобрази в малки, но запомнящи се персонажи – в Диво цвете (1994), криминалния сериал Паднали ангели (от 1993 до 1995), комедията с Уесли Снайпс и Патрик Суейзи На Уонг Фу, с благодарности! Джули Нюман (1995). Година по-късно се появява в друга комедия – По неволя гробар, в компанията на Дейвид Шуимър, Гуинет Полтроу и Майкъл Рапапорт. Следващите дванайсет месеца пък се оказват особено ползотворни в професионално отношение и Вартан се снима в цели три заглавия – Докосни ме с Аманда Пийт, драмата The Myth of Fingerprints и четвъртия сезон на култовия ситком Приятели.

ХОЛИВУД, ЗДРАВЕЙ
След куп участия в европейски продукции идва моментът Холивуд да отвори очи за таланта на Вартан Младши. Партнира си с Дрю Баримор и Дейвид Аркет в Целуни ме (1999), който се превръща в един от хитовете на годината. Тук изиграва учителя на репортерката под прикритие Баримор и получава добри отзиви от критиката и зрителите. Но следващите му две участия не са толкова възторжено приети – It Had to Be You (2000) с шпионката Наташа Хенстридж и Почти идеално (2000) с Мадона, Рупърт Еверът и Бенджамин Брат. Всички тези комедии обаче му помагат да се специализира в жанра и да се присъедини към екипа на забавната адвокатска поредица Али Макбийл за два епизода от четвъртия сезон.
Пробивът идва с екшън сериала Наричана още (2001) с Дженифър Гарнър, където Майкъл е агент на ЦРУ. У нас зрителите го познават най-вече от тази роля, но вероятно им е убегнала малката подробност, че тандемът развива отношенията си и извън екрана. Интимната им връзка продължава цели три години, след което се разделят, но, за щастие, само в личен план.
Междувременно Майкъл дели една снимачна площадка с Анджелика Хюстън и Джулиана Маргулис във фантастиката Мъглите на Авалон (2001) и с Робин Уилямс в Експресно фото. През 2005 пък е на косъм да избяга от женитбата с Дженифър Лопес в Свекървище. Същата година играе и в епизод от първия сезон на поредицата Поверително от кухнята.
След кратък застой в кариерата излиза поредното заглавие с негово участие – американо-австралийският екшън Ловец от 2007. Веднага след това актьорът става морален съветник и преуспяващ бизнесмен с лични проблеми в сериала Баровци. И макар че рейтингът на поредицата не може да се сравнява с този на Бягство от затвора, Изгубени или Секс до дупка, определено е доста приятен за гледане. Малко напомня за Сексът и градът, но в мъжки вариант, само дето Вартан и тримата му колеги в главните роли не си губят времето с романтична сантименталност. И както всички знаем, мъжкото приятелство е доста всеотдайно, затова четиримата успяват да се срещат всеки ден и да си помагат при решаването на проблемите си.
Август миналата година донесе на Майкъл участие в драмата Jolene, където дели снимачната площадка с Денис Ричардс. През тази и следващата година предстоят премиерите на две комедии с него в главната роля  – Demoted (2009) и High School (2010).

ГОЛЯМА ЛЮБОВ
Вече споменахме една от връзките на зееленоокия чаровник, пленил куп дамски сърца – тази с Дженифър Гарнър. Двамата обаче твърдо отказват да коментират отношенията си нито през 36-те месеца, в който са заедно, нито след тяхната раздяла. Както се вижда от екрана, явно сърдечните им вълнения по никакъв начин не са се отразили на професионалните им взаимоотношения, защото продължават да работят заедно със същия успех. Преди да припламнат искри с Дженифър Гарнър Майкъл приключва 10-годишна авантюра с друга своя колежка – Шарън Глисън. Двамата дори били сгодени, но така и не стигат до олтара.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ: - Майкъл рисува и свири на китара изключително добре
- харесва Франк Синатра, Джими Хендрикс и Guns N’Rosses
- все още носи татуировка с името на бившата си приятелка Шарън Глисън
- през свободното си време обича да кара мотор и да играе тенис и боулинг
- отказва роля в третата част на Писък, тъй като иска кариерата му да върви в друга посока
- братовчед е на певеца Джони Холидей
- Вартан е голям фен на Междузвездни войни



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: despida
Категория: Лични дневници
Прочетен: 512089
Постинги: 159
Коментари: 183
Гласове: 686