Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2009 13:57 - Шифърът на Том Ханкс
Автор: despida Категория: Забавление   
Прочетен: 1421 Коментари: 0 Гласове:
0



По пътя към успеха в Холивуд един начинаещ актьор има нужда от талант и солидна доза късмет, за да попадне на подходящото място в точния момент. Другият вариант за реализация е упоритият труд и готовност да жертваш голяма част от свободното си време, както прави носителят на Оскар Том Ханкс. Неговата кариера започва още в далечната 1980, но продължава повече от впечатляващо и сега. Изявите му пред камера са умело съчетани с тези на продуцент, режисьор и сценарист, което допълнително спомага за завидното набъбване на банковите му сметки. И въпреки този факт, той е абсолютно убеден, че е твърде рано да се оттегля от светлините на прожекторите, защото все още има какво да даде на на киноиндустрията.
image

Томас Джефри Адолф Шнайдер Ханкс (накратко Том Ханкс) е роден на 9 юли 1956 в Конкорд, Калифорния. Родителите му се развеждат, когато е едва 4-годишен и така той, сестра му Сандра и брат му Лари остават при бащата, докато най-малкото хлапе – Джим, заминава за друг град в щата заедно с майка си. За да изкара достатъчно средства за прехраната на голямото си семейство на таткото му се налага здраво да работи, а децата да започнат да се учат на самостоятелност.
Като малък Том не е сред любимците нито на преподавателите, нито на връстниците си, защото е изключително срамежлив. „Бях обаче много добро и отговорно дете”, споделя самият той в интервю за списание Rolling Stone. По това време започва да играе на любителската сцена в училище, по-късно продължава актьорските си изяви в театралния колеж Chabot в Харвард, а две години след това се мести в California State University в Сакраменто. Талантът му спечелва специална покана за изпълнение на класически роли в Шекспировия театрален фестивал в продължение на три сезона. Играе в подобни спектакли и в театър Ривърсайд в Ню Йорк. Налага се да прекъсне обучението си, но за сметка на това печели наградата за най-добър актьор на кливландските критици за участието си в пиесата Двамата веронци, където се превъплъщава в злодей.

ЕКРАННО ПРОХОЖДАНЕ
След сценичния успех Ханкс решава да покорява големия екран, заради което без кой знае какви колебания стяга багажа си и през 1979 заминава за Ню Йорк. Кино дебюта си прави с нискобюджетния трилър Той знае, че си сама, който излиза на следващата година. Следват снимки в забавните сериали Любовна лодка (1980) и Bosom Buddies (от 1980 до 1982). През 1982 трупа опит в още две комедийни поредици и получава главна роля в телевизионната фантастика Mazes and Monsters. Въпреки краткото разнообразие в жанрово отношение, се завръща към хумора със сериала Семейни връзки (от 1983 до 1984), Ергенско парти и Splash (двата от 1984). Последното заглавие е номинирано за Оскар и Златен глобус, но не успява да се пребори за статуетките.
В един от филмите, в които участва през 1985, Томас среща Рита Уилсън (Доброволци), заради която се развежда със съпругата си Саманта Люис. След повторното минаване под венчилото с новата си изгора през 1986 той създава дом с Шели Лонг в комедията Евтиното е скъпо, а после си партнира с Хектор Елизондо в Нищо общо. Дванайсет месеца след това попада в Клопка заедно с Дан Акройд, за да стигне до първата си номинация за Оскар за най-добър актьор заради ролята си в лентата Голям от 1988. Приключенията, в които се забърква заради машина на желанията, му печелят Златен глобус. Следващото признание актьорът получава по-късно същата година за ролята си в Кулминационна точка със Сали Фийлд и Джон Гудман. През 1989 има проблеми с новите си съседи в Крайградски квартал и се бори с престъпността в Търнар и Хуч.

СМЯНА НА ПОСОКАТА
През новото десетилетие Ханкс постепенно се преориентира към по-сериозни заглавия. Започва 1990 неубедително с романтичната комедия Джо срещу вулкана с Мег Райън и драмата Кладата на суетата, където е финансов магнат, чийто подреден живот се обърква, когато неговата любовница Мелани Грифит случайно блъска чернокожо момче с колата си.
Първите му опити в трагикомични персонажи са почти пълен провал. За щастие, две години по-късно нещата се променят благодарение на Тяхната собствена лига, в който виждаме Мадона и Джина Дейвис. Появява се в епизод на страховития сериал Разкази от криптата и в драмата Radio Flyer с Илайджа Ууд, Бен Джонсън и Адам Болдуин. Отново дели снимачната площадка с блондинката Мег Райън в Безсъници в Сиатъл (1993), а после с Дензъл Уошингтън и Антонио Бандерас във Филаделфия, който му донася Оскар. Втората награда на Академията не закъснява – Том е отличен за най-добра главна роля след превъплъщението си в простоватия, но добродушен Форест Гъмп от едноименната драма.
Настъпва кратък застой в количествено отношение – през 1995 е астронавт в Аполо 13 и озвучава герой от аниматрониката Играта на играчките. Веднага след това съчетава актьорската игра с опитите като сценарист и режисьор в Това, което правиш (1996), резултатът от което са много добри приходи. Още две години и заедно с Пол Джамати, Мат Деймън и Том Сайзмор отива на бойното поле в Спасяването на редник Райън, а после става бизнес конкурент на Мег Райън в Имате поща. През 1999 заема гласа си за продължението на Играта на играчките, след което е надзирател в отделение за осъдени на смърт затворници в Зеленият път.

НОВОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ
През 2000 по кината от другата страна на океана е премиерата на новия филм на режисьора Робърт Земекис – Корабокрушенецът. Сред познатите лица в историята са Хелън Хънт, Крис Нот и Том Ханкс, разбира се. Приключенската драма е приета изключително добре както от критиката, така и от публиката, но през следващите дванайсет месеца Ханкс се присъединява само към екипа на минисериала Братя по оръжие. През 2002 изпитва сериозни колебания от коя страна на закона да застане, изпълнявайки ролята на ирландски гангстер в Път към отмъщението и тази на агент на ФБР в Хвани ме, ако можеш.
Като потомък на 16-я президент на Съединените щати Ейбрахам Линкълн (по бащина линия) получава възможността да влезе в неговия образ в документалния сериал Freedom: A History of Us (2003). Следващата година се оказва ужасно натоварена – графикът му включва работа по Убийците на старата дама на братята Коен, Терминалът, където го чуваме да говори на развален български, Елвис току-що си тръгна и приключенската анимация Полярен експрес. Озвучава още две комедии – Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3 D (2005) и Количките (2006), преди да стане професор по религиозна символика в Шифърът на Леонардо (2006). Палитрата от чудати образи е допълнена от този на тексаски конгресмен в биографичната драма Войната на Чарли Уилсън, където си партнира с Джулия Робъртс. Миналата година се снима с Джон Малкович в Големият Бък Хауърд, а наскоро предприе рисковано пътуване в Ангели и демони, където е специалист по древни символи. В момента работи по третата част на Играта на играчките и драмата Boone’s Lick на режисьора Бари Левинсън, които се очаква да излязат следващата година.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ: - в края на април тази година Том Ханкс получи наградата Чаплин на Американското филмово общество
- за ролята си във Форест Гъмп прибавя към богатството си 70 млн долара
- жена му Рита Уилсън е дъщеря на преселник от Родопите
- като тийнейджър заработва допълнителни джобни като продавач на пуканки и ядки



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: despida
Категория: Лични дневници
Прочетен: 512009
Постинги: 159
Коментари: 183
Гласове: 686