Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2010 23:00 - Предизвикателствата на Бандерас
Автор: despida Категория: Забавление   
Прочетен: 1471 Коментари: 0 Гласове:
0



”Не искам нищо, което не съм заслужил, но ако ми предложат повече пари, няма да откажа”, твърди колоритният Бандерас. Само че през годините, в които гради своята забележителна кариера, получава много повече – световна известност, три номинации за Златен глобус и една за Еми, ползотворно професионално сътрудничество с някои от най-известните режисьори като сънародника му Педро Алмодовар и Робърт Родригес, да не пропуснем и целия кордон от верни почитатели, чакащи поредното превъплъщение. Упоритият му труд на снимачната площадка определено е дал повече от задоволителни резултати, защото във филмографията му откриваме интересни сюжети и запомнящи се персонажи.
image

Имайки предвид испанския произход на актьора, фактът, че истинското му име е по-дълго от нормалните, изобщо не е изненадващ. В разгара на лятото на 1960 – 10 август, в градчето Малага в автономната област Андалусия учителката Ана ражда бебето Хосе Антонио Домингес Бандерас. За лош късмет, бащата Хосе (служител на органите на реда) пропуска важното събитие заради служебен ангажимент. Детските си години бъдещата звезда прекарва в пренаселено жилище, подслоняващо цели осем семейства. Домът, напомнящ „Дядовата ръкавичка”, обаче се намира само на метри от този, в който някога е живял художникът Пабло Пикасо.
Антонио започва да проявява влечение към изкуството още като малък, забавлявайки околните с увлекателни истории и смешни вицове. В началното училище е ученик за пример, но интересът му към науката се „изпарява” в момента, в който открива извънкласните занимания – футбол, пеене и драматургия. Започва да мечтае за спортни успехи, но когато на 14 чупи крак, се разделя с бляновете си за виртуозност на зеления килим.

ИСПАНСКИ ПЕРИОД
След инцидента Бандерас разбира, че съдбата му не е свързана със спортни постижения, записва се в клас по актьорско майсторство и след това се присъединява към състава на пътуваща трупа. Така ръководството на Националния театър забелязва неговия талант и му предлага постоянно място на сцената си. „Колелото се завърта” и скоро настъпва часът за първите опити в сферата на Седмото изкуство. През 1982 се снима в лентата Pestaсas postizas, след което съдбата му устройва решителната среща с режисьора Педро Алмодовар. Двамата се сработват идеално и в резултат Антонио играе в цели пет негови филма – терорист в комедията Лабиринт на страсти от 1982, начинаещ бикоборец в Матадор от 1986, хомосексуалист в Законът на желанието от 1987, син на прелюбодеец в Жени на ръба на нервна криза от 1988 и мъж с психични проблеми в противоречивия Ела, завържи ме! от 1990. Последният му донася чаканото признание, но през годините, в които работи с Алмодовар приема и други предложения.

ПРЕЗОКЕАНСКИ ПОЛЕТ
Кариерата на Бандерас на родна територия включва разнообразни жанрове, но повечето от заглавията не са особено популярни в нашата страна. Благодарение на тях обаче усъвършенства уменията си и добива смелост да „атакува” световното кино. Първото му участие отвъд океана го среща с кралицата на попа в музикалния филм В легло с Мадона – Истина или Предизвикателство. Истинският холивудски дебют на Бандерас е година по-късно в драмата Кралете на мамбото с Атманд Асанте. По това време той все още не говорел свободно английски, нещо повече – познанията му се изчерпвали с научените песни в училищния хор. Езиковата бариера не се оказва непреодолима пречка, защото той успява да научи репликите си наизуст и се справя блестящо с ролята. Получава одобрението на критиката, но за това на публиката трябва да почака още малко.
Отскача до Иберийския полуостров за снимките на още няколко филма, но продължава да се явява на прослушвания и в Щатите. Впуска се в нетрадиционни интимни преживява с ролята на любовник на болния от СПИН Том Ханкс в отличената с Оскар лента Филаделфия (1993). Дванайсет месеца по-късно става фотограф, търсещ работа при Дженифър Конъли, в Of Love and Shadows. Получава също и главна роля във високобюджетната адаптация на книгата на Ан Райс  Интервю с вампир, където дели екранно време с Брад Пит, Крисчън Слейтър и Том Круз.
Вече по всичко личи, че занапред на бившия спортист му предстоят големи успехи. Светлините на прожекторите са вперени в неговата особа, а изискванията към изпълненията му се повишават с всяка изминала минута. Разбира се, качеството на част от продукциите, в които се появява, е противоречиво, но останалите заслужават внимание.

УСПЕШНА СЕРИЯ
През 1995 се състоят премиерите на пет филма с участието на Бандерас. Изглежда той няма намерение да пропилява отворилите се възможности, осигурявайки си спокойствие. Натовареният му график включва комедиите Two Much и Маями с Джеръми Пивън и Сара Джесика Паркър. Работи с режисьорите Куентин Тарантино в Четири стаи и с Робърт Родригес в култовия Десперадо. По същото време си партнира със Силвестър Сталоун и Деми Мур в Атентатори и Ребека Де Морни в криминалето Внимавай с непознати.
След тази изключително изтощителна година Хосе Антонио забавя темпото. Виждаме го отново в компанията на Мадона в биографичната драма Евита през 1996, защитава мексиканците от тиранията на господарите в Маската на Зоро през 1998 и търпи наказание заради неподходяща жена в  13-ят войн през 1999. Застава зад камерата за режисьорския си дебют с черната комедия Луди в Алабама с Мелани Грифит, но завършва хилядолетието с преобразяване в амбициозен боксьор в Големият бой с Уди Харелсън.
Началото на 21 век го зарежда с енергия и Бандерас отново започва да приема по-голям брой от предложените му сюжети. В Деца шпиони (2001) на Робърт Родригес е таен агент, отвлечен от луд изобретател, а единствените, които могат да му помогнат, са нищо неподозиращите му хлапета. Заминава за Ватикана да изследва находка от 1 век пр.н.е. в Тялото (2001), а за финал на годината Първороден грях го въвлича в опасно приключение против волята му. През 2002 играе в биографията Фрида и екшън-трилъра Балистик. Ребека Ромейн му показва какво означава да си Фаталната жена, след което Антонио отново влиза в редиците на тайните агенти в  Деца шпиони 2: Островът на изгубените мечти (2002).
Големият интерес на публиката към някои от филмите на Родригес довежда до очаквани продължения – Деца шпиони 3D: Краят на играта и Имало едно време в Мексико (двата от 2003). Следващите месеци актьорът озвучава анимациите Far Far Away Idol и  Шрек 2 (2004) и изважда от гардероба черно-златистия плащ за Легендата за Зоро (2005). Не след дълго овладява до съвършенство балните танци и дори започва да преподава в Ти водиш, а в Забравените от Хуарес  (двата от 2006) разследва серия от брутални убийства заедно с бившата си любовница Дженифър Лопес.
Връща се към рисуваното зелено чудовище през 2007 заради Шрек Трети, след което през 2008 играе в екшън комедията Новото гадже на мама и Рогоносецът с Лиам Нийсън. Миналата година направи Тандем като крадци с Морган Фрийман, а до края на тази се очаква да излезе романтиката на Уди Алън You Will Meet a Tall Dark Stranger. В него участват още Наоми Уотс и Антъни Хопкинс. В края на този месец пък ще бъде премиерата на Шрек завинаги.

ВКЪЩИ&ТВ




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: despida
Категория: Лични дневници
Прочетен: 512072
Постинги: 159
Коментари: 183
Гласове: 686