Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2010 22:47 - В мрежата на киноиндустрията
Автор: despida Категория: Забавление   
Прочетен: 1702 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.05.2010 22:50


Усмихнатата красавица от Ню Джърси отдавна е покорила върховете на Холивуд, но това не я спасява от безмилостните критиките на професионалистите в гилдията, когато не е успяла съвсем достоверно да представи даден образ. Грешките в тази професия няма как да останат незабелязани, но хубавото е, че при нея количеството им е пренебрежимо малко и можем да си „затворим” очите за тях. Трябва да отчетем и предаността, с която подхожда към всяка роля. Подобно на Рене Зелуегър, която наддаде някой и друг килограм заради Дневникът на Бриджит Джоунс, Кирстен също е готова да прави компромиси с външния си вид, ако поредното превъплъщение го изисква. Ето защо заслужава адмирациите ни.

image

Актрисата от шведско-немски произход се ражда в последния ден на април през 1982 в Пойнт Плезънт. Градчето е разположено на брега на Атлантическия океан в американския щат Ню Джърси. Майка й Инес е художничка и собственик на галерия, а баща й Клаус – медицински работник. Малката обаче не се раздвоява между науката и изкуството, защото още 3-годишна се насочва към творческите изяви. Застава пред камерите заради участие в реклама и снимачната площадка толкова й харесва, че равносметката до момента включва над 70 спота и над 60 филмови заглавия.

РЕШИТЕЛНА КРАЧКА
Дънст не успява да разбере какво точно означава думата детство, защото заедно с гастролирането из рекламните клипчета започва да работи и като модел. Но идва моментът, в който открива притегателната сила на киното. През 1989, когато е в първи клас, черпи опит направо от елита в Седмото изкуство. Получава малка роля във филма на Уди Алън, Мартин Скорсезе и Франсис Форд Копола Нюйоркски истории, където е дъщеря на Миа Фароу.
По-късно същата година озвучава героинята Кики от японската анимация Majo no takkyыbin и се появява в два епизода на вечерното скеч шоу Saturday Night Live, след което заедно с брат си и майка си се премества в Лос Анджелис, Калифорния, където амбициозната ученичка има по-голям шанс да реализира таланта си. Отношенията между родителите й обаче вече са започнали да се влошават и след няколко години в различни градове слагат край на брака си.
За разлика от семейните отношения, кариерата на Дънст започва обещаващо. Още при първите си изяви тя среща не само доказали се режисьори, а и куп популярни актьори. През 1990 е премиерата на противоречиво приетата драма на Брайън де Палма Кладата на суетата. И макар част от мненията за проекта да твърдят, че той не блести с особена оригиналност, благодарение на него Кирстен среща Том Ханкс, Брус Уилис, Мелани Грифит и Морган Фриймън.

ПРОБИВЪТ
Годината е 1993, а възрастта на Кирстен – едва 11. Вместо да се вълнува от ученическите си преживявания по това време, момичето се подготвя за големия си пробив. Преди него прави „генерална репетиция” с комедията Алчни хора (1994), в който виждаме Кърк Дъглас, Нанси Травис и Майкъл Джей Фокс. Следващата роля я преобразява във вампир и я запознава с любимците на дамската аудитория Брад Пит и Том Круз – Интервю с вампир. За добрата си игра тя е номинирана за Златен глобус, но годината приключва с излизането на Малки жени, където си партнира със Сюзан Сарандън, Уинона Райдър, Саманта Матис и Крисчън Бейл.
Предложенията направо започват да „валят”, но сред тях се открояват само приключенският Джуманджи (1995), хитовата медицинска поредица Спешно отделение (шест епизода през 1996 и 1997), анимацията Анастасия и Да разлаем кучетата на Бари Левинсън (двата от 1997). След няколко телевизионни отклонения се връща към големия екран с отличения за специални ефекти и саундтрак екшън Малки войници (1998).
Дяволска аритметика от 1999 я пренася в размирните години на Втората световна война, подлагайки я на обстрел в страната, където започва един от най-големите военни конфликти – Полша. Чудатата мистерия Обречени да умрат на София Копола я обвързва романтично с Джош Хартнет, който играе ролята на тийнейджърски плейбой, непрекъснато изкушаващ се да престъпва установените норми. Малко по-късно същата година Дънст се устремява към титла за красота в комедията Убийствени мадами.

ГОЛЯМА АКТИВНОСТ
Новото хилядолетие донася на Кирстен изключително голямо натоварване, но творчески настроената й натура няма никакво намерение да се оплаква от интензивната програма. 2000 й осигурява изтощителна жанрова разходка, съпътствана с главни роли в цели пет заглавия. Романтичната драма All Forgotten я запраща в Русия от 1880, после тръгва по следите на злодея, отнел живота на брат й в Гарванът на спасението. Проявява качества на съобразителен детектив, опитвайки да открие биологичния си баща в Luckytown. Връща се към младежките истории с мистерията Потъване и закачливата комедия Луди амазонки, където поема отговорността на лидерската позиция в мажоретския отбор на гимназия в Сан Диего, за да го отведе за шести пореден път към купата.
Месеци по-късно Дънст полага усилия да привлече вниманието на Бен Фостър в Преживей го (2001), но проблемът е, че сърцето му е вече заето от една невъзможна любов. Опитът си казва думата в драмата Диви и красиви (2001) – тя е непокорна дъщеря на богат конгресмен, която без никакъв проблем „завърта главата” на екзотичния отличник Джей Ернандес. Скоро обаче слага край на романтиката с детективската лента The Cat’s Meow (2001), в която е известна актриса от нямото кино и бишва любовница на медиен магнат.

ЗАЛЕТЕНА В МРЕЖАТА
Първата среща на красавицата със Спайдърмен (Тоби Магуайър) е през 2002, когато Сам Рейми осъществява екранизацията на измисления супергерой на Марвъл Комикс. Срамежливият студент с интересна тайна помага на изпаднала в беда приятелка, но остава на нейно разположение и в двете продължения през 2004 и 2007. В края на миналото лято по медиите се появи информация, че актрисата е дала съгласие за участие и в четвъртата част. Засега дата на неговата премиера остава неизвестна.
През 2003 Дънст дава Опрощение на убиеца на сестра си, после озвучава героиня в приключенската анимация Каена: Предсказанието. Преди настъпването на новата календарна година се впуска в борбата за равноправие на жените заедно с преподавателката по история на изкуството Джулия Робъртс в Усмивката на Мона Лиза. Няма как да не обърнем внимание също на арт драмата Блясъкът на чистия ум с Джим Кери, Кейт Уинслет и Том Уилкинсън и романтичната комедия Уимбълдън с Пол Бетани (двата от 2004). И ако в първия играе второстепенна роля, във втория отново е в центъра на вниманието, пресъздавайки образа на новоизгряваща тенис звезда на международните кортове.
В следващия си филм Елизабеттаун от 2005 тя спасява персонажа на Орландо Блум от душевната болка, която изпитва, показвайки му какво означава да обичаш истински. Само дванайсет месеца след това работи повторно със София Копола в историческата драма Мария Антоанета. Тук режисьорката й възлага да се въплъти в невинна виенчанка, дадена за съпруга на френския крал Луи XVI.
В последно време Кирстен започна да набляга на ненатоварващите сюжети. Миа Фароу, Джак Блек, Сигорни Уивър, Мос Деф, Дани Глоувър и Чандлър Паркър са колегите, с които дели екранно време в комедията Пренавиване (2008). Историята разказва за мъж, чийто мозък е намагнетизиран и неволно ужищожава всяка една касета във видеотеката на негов приятел. За да задоволят най-лоялния си клиент – една старица, двамата решават да пренаправят загубените филми, но сред тях за заглавия като Завръщане в бъдещето, Цар лъв и Робокоп. В забавния Как да губиш приятели и да отчуждаваш хората от същата година актрисата отстъпва основните роли на Джеф Бриджис и Саймън Пег, а през миналата се отдаде на заслужена почивка.
Скоро в киносалоните предстои появата на страховития All Good Things с Райън Гослинг. По план през следващата година Дънст трябва да приключи снимките на още три нови филма – на френската драма Upside Down, приключенския On the Road с Кристен Стюарт и психотрилъра Melancholia с Кийфър Съдърланд, Стелан и Александър Скарсгард.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ: - Кирстен се е снимала в над 70 реклами, като за първи път застава пред камера едва 3-годишна
- на немски името й означава мъгла
- в клипа на песента I Knew I Loved You на Savage Garden се опитва да „свали” Дарън Хейс
- на прослушванията за Интервю с вампир и Малки жени през 1994 е предпочетена пред Кристина Ричи
- заедно с майка й Инес работят върху създаването на собствена продуцентска компания Wooden Spoon Production
- през 1999 отказва роля в комедията на Сам Мендес Американски прелести
- проявява певческия си талант в забавната лента Преживей го, в който изпълнява две песни
- първата й екранна целувка е с Брад Пит в Интервю с вампир, когато тя е едва 11-годишна
- във вените й тече шведска и немска кръв
- голям фен е на Шоуто на Али Джи и ситкома Приятели

ВКЪЩИ&ТВ



Тагове:   Мрежата,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: despida
Категория: Лични дневници
Прочетен: 511999
Постинги: 159
Коментари: 183
Гласове: 686